DATO’ HAJI HAMIDIN BIN HAJI MOHD AMIN – SETAHUN SEBAGAI PRESIDEN FAM; SETAHUN YANG SARAT DENGAN IDEA BAHARU, PADAT DENGAN PELBAGAI PROJEK

2019-07-14

Hari ini 14 Julai, 2019, genap setahun pentadbiran Dato’ Haji Hamidin bin Haji Mohd Amin selaku presiden Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM).

Sejak Dato’ Haji Hamidin dipilih sebagai Presiden FAM pada 14 Julai 2018, FAM dengan digerakkan oleh urus setia agung, telah merakam beberapa peristiwa penting sama ada di luar atau dalam padang.

Fokus utama beliau ialah mencari solusi dalam mewujudkan ekosistem bola sepak tempatan yang lestari, sejajar fasa pertama pelan strategik yang terkandung dalam Peta Hala Tuju FAM F:30.

 

1. TINDAKAN STRATEGIK

> melancarkan Peta Hala Tuju FAM yang dinamakan F:30 untuk menceritakan perancangan tiga fasa mengikut kitaran empat tahun

> melancarkan inisiatif bertujuan memperkasakan ahli gabungan menerusi Projek Pemerkasaan Ahli Gabungan atau Affiliates’ Capacity Enhancement (ACE) Project.

> melakukan perjumpaan secara rasmi buat julung kalinya dengan Presiden dan pucuk pimpinan ahli gabungan secara serentak

> melancarkan Piagam Akar Umbi yang dinamakan Suparimau dengan merangka proses pentauliahan kepada akademi dan kelab rekreasi swasta di peringkat akar umbi, bertujuan memastikan FAM mengenal pasti standard mereka menerusi penggredan.

> melancarkan DNA Bola Sepak Malaysia atau Cara Malaysia sebagai rujukan untuk semua pihak memahami corak permainan mengikut acuan kita. Ia satu manifestasi falsafah bola sepak negara yang turut merangkumi sistem kejurulatihan yang seragam merentasi semua peringkat umur.

> memeterai perjanjian persefahaman dengan Persatuan Bolasepak Jepun (JFA) untuk membina kerjasama dua hala dari aspek persiapan pasukan kebangsaan, penambahbaikan pembangunan bola sepak wanita, pembangunan pengadil dan futsal.

> menubuhkan Jawatankuasa Roadmap F:30 bagi memastikan Peta Hala Tuju FAM berjalan di landasan yang betul

> menubuhkan Jawatankuasa Khas Bola Sepak Profesional untuk mengkaji aspek pemisahan FA dan FC

> menganjurkan Sidang Kemuncak Pengarah Teknikal FAM untuk julung kali yang mengumpul pengarah teknikal dan ketua jurulatih remaja negeri (KJRN) bawah program NFDP

 

2. HUBUNGAN DENGAN PEMEGANG TARUH

> membina semula kerjasama rapat dengan Kementerian Belia dan Sukan (KBS) menerusi Program Pembangunan Bola Sepak Negara (NFDP) yang dikendalikan oleh Majlis Sukan Negara (MSN) dengan struktur hirarki bermula dari jawatankuasa teknikal, jawatankuasa kerja hingga jawatankuasa pemandu yang dipengerusikan oleh Menteri Belia dan Sukan.

> melakukan kunjungan hormat ke atas Perdana Menteri untuk menjelaskan mengenai perancangan pembinaan Pusat Latihan Kebangsaan di Putrajaya serta menjelaskan visi dan misi FAM yang terkandung dalam F:30

> melakukan kunjungan hormat secara berperingkat ke setiap ahli gabungan, khususnya Persatuan Negeri, bermula dengan Pulau Pinang, Kedah dan Sabah bagi berkongsi visi dan misi FAM.

> menaja pada skala kecil kelengkapan peralatan di Akademi Mokhtar Dahari sebagai tanda komitmen kerjasama dengan MSN dalam menguruskan NFDP

> menganjurkan Hari Wanita AFC-FAM

> menganjurkan Hari Akar Umbi AFC-FAM

> menjalin kerjasama dengan Kementerian Pelajaran untuk meneruskan Liga KPM

 

3. ANUGERAH

> merangkul Anugerah Dream Asia AFC atas kerja-kerja pembangunan akar umbi

> menerima penarafan lima bintang mengikut Penilaian Badan Sukan Kebangsaan yang dilakukan Pesuruhjaya Sukan Malaysia, mengambil kira aspek pentadbiran, sumber manusia dan pengurusan kewangan.

> penerima Keahlian Gangsa untuk Piagam Akar Umbi AFC atas kejayaan memenuhi 20 kategori seperti pertandingan peringkat akar umbi, pendidikan kejurulatihan, semangat kesukanan, rakan kongsi dan pembangunan individu.

 

4. PENGANJURAN KEJOHANAN ANTARABANGSA

> menganjurkan dengan jayanya Kejohanan AFC Bawah 16 tahun, yang juga kejohanan pertama AFC yang dianjurkan FAM sejak Piala Asia AFC 2007.

> menganjurkan pusingan kelayakan Kejohanan Asia AFC Bawah 22 tahun

 

5. PENDIDIKAN JURULATIH

> menerima sijil Keahlian Tahap A Konvensyen Kejurulatihan AFC yang mengizinkan FAM mengendalikan kursus kejurulatihan sijil dan Lesen A, B, C, D dan akar umbi dengan silibus sendiri tanpa perlu merujuk kepada AFC terlebih dahulu.

> buat kali pertama FAM mengendalikan sendiri kursus kejurulatihan Diploma Pro untuk jurulatih yang memiliki sijil A

 

6. PENDIDIKAN MODAL INSAN

> melancarkan kursus Diploma Eksekutif Pengajian Bola Sepak UiTM

> mengirim enam kakitangan FAM mengikuti kursus persijilan pengurusan anjuran FIFA, AFC dan Majlis Olimpik Malaysia (MOM)

> memperkenalkan semula Bengkel untuk Setiausaha Agung di peringkat negeri

 

7. PEMBANGUNAN PENGADIL

> mewujudkan Akademi Pengadil Muda FAM

 

8. JAWATAN BAHARU

> dipilih selaku Naib Presiden Persekutuan Bolasepak Asean (AFF) (sebelum menarik diri atas semangat kerjasama Asean selepas mendapat tempat dalam AFC)

> dipilih selaku Ahli Jawatankuasa Eksekutif Konfederasi Bolasepak Asia (AFC)

 

9. PERATURAN ORGANISASI

> membuat pindaan terhadap Statut FAM agar selaras dengan statut FIFA dan AFC

> mewujudkan Majlis Penyelesaian Resolusi Kebangsaan (NDRC) bagi menyelesaikan pertikaian pemain

 

10. PRESTASI ATAS PADANG

> skuad negara muncul juara Kejohanan Bawah 19 tahun AFF di Surabaya

> skuad negara muncul tempat ketiga Kejohanan Bawah 16 tahun AFF

> skuad negara muncul naib juara Piala AFF Suzuki 2018

> skuad futsal muncul naib juara Kejohanan Futsal AFF 2018

> skuad bola sepak pantai muncul tangga ketiga Kejohanan Bola Sepak Pantai AFF 2018

> skuad bola sepak pantai mara ke suku akhir Kejohanan Bola Sepak Pantai AFC 2019

 

11. PEMAIN NATURALISASI

> menampilkan Mohamadou Sumareh sebagai pemain naturalisasi pertama untuk menyarung jersi pasukan negara

> menubuhkan Jawatankuasa Naturalisasi dianggotai pakar teknikal dan agensi kerajaan bagi mengkaji aspek kewarganegaraan dan teknikal untuk pemain naturalisasi dan warisan

 

12. PEMBANGUNAN FUTSAL

> melancarkan Malaysian Premier Futsal League (MPFL) dengan format liga timbal balik berbanding 11 edisi Liga Futsal Kebangsaan (LFK) yang diadakan secara karnival dari 2004.

 

13. PEMBANGUNAN BOLA SEPAK WANITA

> memperkenalkan format baharu untuk Piala Tun Sharifah Rodziah (PTSR) bagi menambah jumlah perlawanan sekali gus memberi ruang perlawanan kompetitif untuk wanita

 

14. PEMASARAN DAN TAJAAN

> memeterai perjanjian dengan Malaysia Airlines Berhad sebagai rakan penaja terbaharu FAM dan rakan penerbangan rasmi skuad kebangsaan

> menarik tajaan Yoodo, Joma, 100Plus dan Astro sebagai penaja rasmi Malaysia Premier Futsal League (MPFL)

> MPFL ditayangkan secara langsung di televisyen untuk julung kali

> Final Piala Tun Sharifah Rodziah (PTSR) – kemuncak saingan bola sepak wanita tempatan - disiarkan secara langsung di televisyen buat julung kali

> bekerjasama dengan rakan strategik untuk meluaskan pilihan penonton bagi membeli tiket sepanjang kempen Piala AFF Suzuki 2018 tanpa bergantung semata-mata kepada jualan tiket di kaunter dan atas talian.

 

15. PEMBANGUNAN INFRASTRUKTUR

> menaik taraf padang di Wisma FAM

> menaik taraf gelanggang futsal di Wisma FAM

> memberi keutamaan kepada penjualan tiket secara atas talian untuk semua perlawanan membabitkan pasukan kebangsaan selain memudahkan kemasukan penonton ke stadium menerusi gajet mudah alih dan sistem imbasan Kod QR