SIARAN MEDIA: STATUS PEMENUHAN LESEN BERSYARAT BAGI TUJUH PASUKAN DAN TUNGGAKAN DI DALAM SURAT AKUAN BERSUMPAH (SD)

2021-01-15

Status tujuh pasukan yang telah diberikan lesen kelab kebangsaan secara bersyarat oleh Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) pada 5 Oktober 2020 telah pun diteliti semula oleh First Instance Body (FIB) Pelesenan Kelab FAM melalui mesyuarat yang diadakan di Wisma FAM, Kelana Jaya pada Selasa, 12 Januari 2021.

Semua pasukan kecuali UKM FC telah disahkan berjaya memenuhi syarat yang ditetapkan untuk lesen kelab kebangsaan bagi membolehkan mereka layak beraksi, masing-masing pada saingan Liga Super 2021 dan Liga Premier 2021. Pasukan-pasukan yang telah berjaya dianugerahkan lesen penuh itu adalah Pahang FA dan Melaka FA dari Liga Super dan Kelantan FA, Sarawak United FC, Pulau Pinang FA dan Kuching FA dari Liga Premier.

Sementara lesen bersyarat yang dipegang oleh UKM FC telah ditarik balik kerana tidak memenuhi syarat yang telah ditetapkan.

Selepas mengambil kira situasi Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) di hampir semua negeri sebelum ini, kesemua pasukan tersebut telah diberi lanjutan tarikh akhir ke 31 Disember 2020 akibat kekangan untuk mendapatkan dokumen daripada pihak ketiga bagi memenuhi syarat, sekali gus tidak disifatkan sebagai melanggar syarat yang telah ditetapkan itu.

Bagaimanapun, lesen yang diperoleh kesemua enam pasukan di atas ini hanya merupakan lesen kebangsaan FAM dan ia tidak membabitkan lesen Konfederasi Bola Sepak Asia (AFC).

Walaupun kesemua pasukan tersebut telah berjaya mendapat lesen penuh, pasukan Melaka FA yang masih terdapat tunggakan LHDN dan KWSP sebanyak RM276,169.75 sepertimana yang telah dimaklumkan kepada FIB pada mesyuarat tersebut, telah berjaya mendapat perjanjian bersama untuk pembayaran berjadual dan bayaran seterusnya akan dibuat sebelum tarikh yang ditetapkan. Sekiranya Melaka FA gagal membuat bayaran, tindakan-tindakan sanksi termasuk dan tidak terhad kepada penarikan balik lesen boleh dikenakan oleh FIB.

Pemantauan berterusan dibuat untuk memastikan tiada tunggakan atau terdapat perjanjian bersama untuk penyelesaian atau bayaran berjadual supaya pasukan tersebut masih dalam pematuhan dengan syarat oleh lesen mereka.

Jika mana-mana pasukan didapati melanggar artikel-artikel yang terdapat dalam Peraturan Pelesenan Kelab FAM atau mempunyai kes tunggakan berkaitan dengan FIFA dan AFC, lesen kelab mereka boleh ditarik balik pada bila-bila masa.

Disebabkan tarikh akhir dokumentasi kewangan bagi pelesenan kelab berakhir pada 30 Jun setiap tahun, Surat Akuan Berkanun atau Statutory Declaration (SD) diperkenalkan pada 2019 untuk memantau kes tunggakan kepada pemain, pegawai dan agensi kerajaan yang merangkumi tempoh selepas lesen diberi iaitu 1 Julai hingga 30 November tahun berkenaan sebagai langkah proaktif untuk memastikan penyelesaian tunggakan diambil oleh pasukan.

Berdasarkan SD yang telah diserahkan pada 15 Disember 2020, pasukan Melaka FA, Kelantan FA dan Sarawak United FC telah mengisytiharkan tunggakan pemain dan pegawai dalam tempoh tersebut dan juga dilampirkan persetujuan bersama pegawai dan pemain dan pelan bayaran ansuran bagi tunggakan tersebut.

Merujuk kepada bukti pembayaran yang diserahkan kepada FAM, Melaka FA sudah berjaya membuat bayaran pertama sebanyak RM476,160.00 dan Kelantan FA pula telah membuat bayaran sebanyak RM44,327.00, manakala bakinya akan dibayar mengikut jadual pembayaran yang telah diserahkan.

Sarawak United FC pula akan memulakan bayaran ansurannya mulai Februari 2021.

Pelan pembayaran bagi pasukan-pasukan ini akan dipantau oleh FAM dari semasa ke semasa.

Sekiranya pasukan-pasukan tersebut gagal untuk membuat pembayaran untuk tunggakan yang diisytiharkan dalam SD itu mengikut jadual pembayaran yang telah dipersetujui bersama, sanksi terhadap pasukan tersebut boleh diambil.

 

Sheikh Mohd Nasir Sheikh Mohd Sharif

Pengerusi FIB Pelesenan Kelab FAM