KEPUTUSAN MESYUARAT KHAS JAWATANKUASA STATUS FAM KALI KEDUA BAGI PENGGAL 2017-2021 PADA 25 JULAI 2018

2018-07-28

Jawatankuasa Status FAM dalam mesyuarat khas kali kedua bagi penggal 2017-2021 pada 25 Julai 2018 (Rabu) telah mencapai keputusan berikut:

 

1. Tuntutan dikemukakan oleh pemain, Mohd Noor Hazrul Bin Mohd Mustafa terhadap Persatuan Bolasepak Kelantan (KAFA) berhubung tunggakan gaji

Keputusan: Tuntutan pengadu telah diterima sepenuhnya dan KAFA dikehendaki membayar tunggakan gaji sebanyak RM55,000 (tertakluk kepada potongan wajib pendapatan) dalam tempoh 30 hari dari tarikh penerimaan keputusan ini. Jika KAFA gagal membayar jumlah yang dinyatakan dalam tempoh yang ditetapkan, perkara ini akan dibawa ke Jawatankuasa Tatatertib FAM di bawah Artikel 67 Kod Tatatertib FAM untuk pertimbangan dan keputusan rasmi.

 

2. Tuntutan dikemukakan oleh jurulatih, Mohd Zan Bin Mat Aris terhadap Kelab Bolasepak Petaling Jaya Rangers (PJ Rangers FC) berhubung pampasan kontrak

Keputusan: Tuntutan pengadu telah diterima sepenuhnya dan PJ Rangers dikehendaki membayar pampasan baki kontrak sebanyak RM330,000 dalam tempoh 30 hari dari tarikh penerimaan keputusan ini. Jika PJ Rangers FC gagal membayar jumlah yang dinyatakan dalam tempoh yang ditetapkan, perkara ini akan dibawa ke Jawatankuasa Tatatertib FAM di bawah Artikel 67 Kod Tatatertib FAM untuk pertimbangan dan keputusan rasmi.

 

3. Tuntutan dikemukakan oleh pemain, Abdulafees Abdulsalam terhadap Persatuan Bolasepak Angkatan Tentera Malaysia (ATM FA) berhubung tunggakan gaji

Keputusan: Tuntutan pengadu telah diterima sepenuhnya dan ATM FA dikehendaki membayar tunggakan gaji sebanyak AS$180,000 (tertakluk kepada potongan wajib pendapatan) dalam tempoh 30 hari dari tarikh penerimaan keputusan ini. Jika ATM FA gagal membayar jumlah yang dinyatakan dalam tempoh yang ditetapkan, perkara ini akan dibawa ke Jawatankuasa Tatatertib FAM di bawah Artikel 67 Kod Tatatertib FAM untuk pertimbangan dan keputusan rasmi.

 

4. Tuntutan dikemukakan oleh 8 pemain terhadap Persatuan Bolasepak Pulau Pinang (FAP) berhubung tunggakan gaji seperti jumlah dinyatakan di bawah:

i) Mafry Bin Balang (RM76,000)

ii) Muhamad Faizat Bin Mohamad Ghazli (RM48,000)

iii) Sani Anuar Bin Kamsani (RM80,000)

iv) Muhammad Rafiuddin Bin Roddin (RM60,000)

v) Reuben Thayaparan Kathirupillai (RM40,000)

vi) Muhammad Jafri Bin Muhammad Firdaus Chew (RM28,000)

vii) Shazalee Ramlee (RM25,000)

viii) Syed Adney Bin Syed Hussein (RM20,000)

Keputusan: Tuntutan pengadu-pengadu di atas telah diterima sepenuhnya. Jika FAP gagal membayar jumlah dinyatakan dalam tempoh 30 hari dari tarikh penerimaan keputusan ini, perkara ini akan dibawa ke Jawatankuasa Tatatertib FAM di bawah Artikel 67 Kod Tatatertib FAM untuk pertimbangan dan keputusan rasmi.

 

5. Tuntutan dikemukakan oleh jurulatih, Roshadi Bin Wahab terhadap Kelab Bolasepak Terengganu City (TCFC) berhubung tunggakan gaji dan pampasan kontrak

Keputusan: Tuntutan pengadu telah diterima sepenuhnya dan TCFC dikehendaki membayar tunggakan gaji sebanyak RM60,000 dan pampasan baki kontrak sebanyak RM120,000 dalam tempoh 30 hari dari tarikh penerimaan keputusan ini. Jika TCFC gagal membayar jumlah yang dinyatakan dalam tempoh yang ditetapkan, perkara ini akan dibawa ke Jawatankuasa Tatatertib FAM di bawah Artikel 67 Kod Tatatertib FAM untuk pertimbangan dan keputusan rasmi.

 

6. Tuntutan dikemukakan oleh pemain, Abdul Malik Bin Mat Ariff terhadap Persatuan Bolasepak Daerah Kuantan (Kuantan FA) berhubung tunggakan gaji

Keputusan: Tuntutan pengadu telah diterima sepenuhnya dan Kuantan FA dikehendaki membayar tunggakan gaji sebanyak RM70,000 (tertakluk kepada potongan wajib pendapatan) dalam tempoh 30 hari dari tarikh penerimaan keputusan ini. Jika Kuantan FA gagal membayar jumlah yang dinyatakan dalam tempoh yang ditetapkan, perkara ini akan dibawa ke Jawatankuasa Tatatertib FAM di bawah Artikel 67 Kod Tatatertib FAM untuk pertimbangan dan keputusan rasmi.

 

7. Tuntutan dikemukakan oleh 5 pegawai (jurulatih) terhadap Persatuan Bolasepak Daerah Kuantan (Kuantan FA) berhubung tunggakan gaji dan/atau pampasan kontrak seperti jumlah dinyatakan di bawah:

i) Ismail Bin Zakaria (RM100,000 gaji & RM200,000 pampasan kontrak)

ii) Mohd Shukri Bin Ismail (RM96,000 gaji)

iii) Rusdi Bin Suparman (RM60,000 gaji)

iv) Mohd Faris Bin Ismail (RM24,000 gaji & pampasan kontrak RM48,000)

v) Azlisham Bin Ib Berahim (RM52,000 gaji & pampasan kontrak RM91,000)

Keputusan: Tuntutan pengadu-pengadu di atas telah diterima sepenuhnya. Jika Kuantan FA gagal membayar jumlah dinyatakan dalam tempoh 30 hari dari tarikh penerimaan keputusan ini, perkara ini akan dibawa ke Jawatankuasa Tatatertib FAM di bawah Artikel 67 Kod Tatatertib FAM untuk pertimbangan dan keputusan rasmi.

 

MOHD JOEHARI AYUB

PENGERUSI JAWATANKUASA STATUS FAM